【驚恐】海外服務孤兒 反害了小朋友?

1111

如果小編話你知,你去柬埔寨義教,或者捐錢俾當地孤兒院,反而會害到你想幫嘅小朋友,你仲去唔去?

有一隊參加咗『背包行』體驗旅人嘅隊伍Stirers 發現咗一啲好多人都唔知(包括小編)嘅真相:

原來喺柬埔寨,『孤兒院旅遊業』(Orphanage Tourism) 已經成為咗唔少機構賺錢嘅途徑!呢啲無良機構會利用好心人嘅同情心去牟利,剝削咗好心人嘅善心之餘,仲令到應該受惠嘅對象冇得受惠!

另一方面,好多人鍾意去海外做義工,去學校或者孤兒院義教,其實原來會為當地帶來好多負面影響,例如令到教師失業、令公營孤兒院倒閉等,卻助長咗一啲不知名嘅商業機構經營『孤兒院』,變成『旅遊業』,究竟你係去幫人,定係俾人利用緊?

出發去做服務前,停一停,諗一諗,同埋睇下以下Stirers篇文!認清你去幫嘅係乜嘢人,唔好好心做壞事呀!

Stirers原文報道:

昨日我們STIRERS去了參加Cambodia 當地機構PEPY所舉辦的工作坊。工作坊的內容主要是關於當地孤兒旅遊的問題、海外義工的服務對當地的正、負面影響,以及對問題的建議。在過程中,我們進一步了解Cambodia當地孤兒院旅遊問題的嚴重性,原來不少機構利用人的同情心去賺取金錢。另一方面,亦很多海外義工也好心做壞事,當中的義教或孤兒院採訪其實對當地帶來不同的負面影響。在工作坊的最後,機構的講者希望我們能以海外義工的身份,去推廣責任義遊,在出發前,請先想一想,為當地做需要評估,主動去詢問他們的需要,而非主觀地假設他們的需要。這些概念對於當地及香港的義工發展有著重要的影響,需要大家進一步推廣!

D04A4757

「離開是為了不用再回來」–Cherries

嚟到PEPY Tour嘅training地頭,喺Cambodia工作咗八年嘅Amy話比我地知-

外來義工嚟義教,可能已經扼殺本地老師就業機會。捐助不知名嘅商業化孤兒院,會令公營孤兒院消失。

種種歷史因素關係,由七十年代開始,政府已經非常依賴NGO建設社區工作 ,習慣靠外來資源營運社區嘅柬埔寨,逐漸岀現好多Tourism同charity之間嘅灰色地帶。

一件岀發點好嘅事會變成恃住慈善名義嘅搵食工具。

柬埔寨需要嘅係一個無外來義工就維持唔到嘅服務模式?只有施贈嘅短期服務喺”了解”過後volunteer又可以做到乜呢?

#rethinkvolunteering

D04A4572

D04A4659

原文鏈結:https://m21.hk/friendship/blog/xian-xue-xi-hou-fu-wu-zhi-li-kai-shi-wei-le-bu-yong-zai-hui-lai/