Hit Count is 8110.


旅行日期: 2016/08/22 12:00

National Museum of Singapore

在8月22日早上,我們決定到新加坡國家博物館參觀,以了解新加坡近百年既轉變,點樣由轉口港變為當今國既際city-state。博物館的展品有大量展品, 主要分為兩個展覽區, 一為Singapore History Gallery, 另一為We Built A Nation. 博物館主要將新加坡歷史分為4個時段介紹, 1) Singapura (古時王國) 2) Crown Colony (英殖時期)  3) Syonan-To (日佔時期)  4)Singapore (新加坡爭取自治過程及獨立後發展).

IMG_6510

新加坡現代化過程中既重要人物,除左我地熟悉既李光耀外,仲有一個非常緊要既人物要講下,就係係19世紀將新加坡經營成trading port既斯坦福·萊佛士(Sir Stamford Raffles)的事蹟。      

     IMG_6434IMG_6417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

呢位令仔就係萊佛士既畫像,佢係一位英國生意人,於1819年到達新加坡,在之前他先後係爪哇(Java)及印尼擔當總督。他想新加坡其變成一個自由港口,以幫助英國係東南亞建立與中國既貿易,不惜和蘇丹交涉。即使在新加坡只逗留短短9個月時間,萊佛士在新加坡當地建立左一套現代化既典章制度及城鎮化計劃,最終新加坡變成了當時馬來半島的重要貿易港。

除左令仔萊佛士外,展館另一爆點,係講述星州係辛亥革命既角色。

IMG_6483 IMG_6484

當時既星州被孫中山視為革命基地,他先後於1900年至1911年到訪新加坡8次。1927年3月,孫文逝世兩週年,新加坡發生了Kreta Ayer incident,造成大量死傷。

IMG_6497

IMG_6495

IMG_6502

有關二戰時日佔時期既覽館,博物館提供左大量展品,除左展示一般當時士兵既軍服特色、日軍屠殺軍民及新加坡人民生活慘況外,同時提供大量背景資料,包括比較同盟國及軸心國既軍備,同埋當時女軍Elizabeth Choy既遭遇。

IMG_6533

IMG_6544

獨立後既新加坡,和香港一樣,成為亞洲四小龍,新加坡人既生活質素漸漸改善。

 

 

 

 



背包客資料

由5個充滿教育理念的女生組成的背包隊伍——知未行, 現為背包行2016年第2季參賽隊伍; 成員: 隊長CATHY﹑交通部LILY, 財政部LIANE, 聯絡部CHRISTINA, 攝製部GRACE 歡迎交流和分享一切有關教育/背包心得 :D
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
新加坡
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.