Hit Count is 17222.


旅行日期: 2016/08/26 00:00

exchange student gathering

今日好興奮呀,我哋期待已久嘅聚會將會係夜晚舉行。

IMG_7116

 

雖然正值暑假,有好多學生都去左旅行,同周圍玩、番工。所以,要係短短幾日時間,搵到一班學生同我地一齊交流、聚會真係唔容易咖。不過我哋好好彩,可以參與到佢哋其中一個聚會,係一個英文聚會嚟嘅。

IMG_7118

IMG_7120

係聚會期間,其他人都好好奇,點解我哋三個會去布拉格,而且第一次去歐洲就去捷克。佢地覺得我哋好勇敢,而且好神奇,點解會有咁嘅機會。而我哋都一字不漏咁介紹佢地知,我哋點樣去得到m21 嘅資助黎到捷克。

IMG_7128

 

好搞笑嘅係,當中有一個係研究生。我哋問佢點解會揀Prague 讀嘅時候,佢嘅原因只係因為Prague 嘅大學係最早deadline。

IMG_7124

 

IMG_7134fr

理所當然就係佢係度開玩笑姐。原來佢係越南人,但係由於佢嘅媽媽和爸爸都是在布拉格工作和居住。雖然佢嘅屋企人一直都話要返去越南,但係一直都拖。經過10年20年30年之後,佢爸爸媽媽發現佢哋嘅生活重心已經喺布拉格而唔係喺越南。所以佢先至會揀在布拉格進修 。

IMG_7132

IMG_7123

WhatsApp Image 2016-09-03 at 7.26.24 PM

另外一個有趣的故事係當我哋話,我哋發現網上好多blogger 話布拉格係全歐洲最靚嘅地方。但係當地人就唔係咁認為,佢哋覺得威尼斯,羅馬就更加靚。

IMG_7137

回想起,其實都很正常的。當你身處係果個國家既時候,就會覺得其他國家更好。但當身處國外,就會想念屋企嘅日子有幾好。



背包客資料

we are a group of 3 girls
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
捷克
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.