Hit Count is 8576.


旅行日期: 2018/06/28 00:00

踏入吉爾吉斯蒙古包

今日我地一早出發,準備晏少少要過境。過境前我地先登上是次旅程既最高點,4655米既高峰,雖然隊員們都預先進食高山藥,但亦出現一些高山反應,例如氣促及頭痛等,幸好只屬輕微,略作休息後又變翻生龍活虎。

IMG_2881

臨到邊境前,我地途經左一個好靚好藍既湖 卡拉庫爾湖。由於係帶有冰川流落去既水,所以卡拉庫爾湖藍得比天更藍,實在係大自然中既一塊藍寶石。稍作駐足欣賞後,我地就繼續前往邊境,很快亦順利過境,踏入吉爾吉斯坦境內。

IMG_2965

過境後我地就繼續驅車前往今晚既特色住處 蒙古包。我地就住係帕米爾高原上第二高山峰 列寧峰既山下,傳統既蒙古包,展現出當地遊牧民族既特色。除了晚餐食左由當地人為我地準備既傳統菜式,我地食飽後更一齊係湖前草地觀星。不帶城市既光污染,我地就好似置身係漫天星海下,一整晚樂此不疲。

IMG_3129



背包客資料

參與當地環保組織的義工活動,關注當地能源貧窮問題,了解氣候變遷對當地環境及人們的影響
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
吉爾吉斯
洗費:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.