Hit Count is 8578.


旅行日期: 2018/06/25 00:00

奔馳在塔吉克與阿富汗之中

高原旅程既第二日

我地一早係阿富汗邊境 塔吉克斯坦境內既河邊食完早餐 ,同當地民宿既小朋友道別,之後就繼續搭住司機Joomart既車,沿著阿富汗同塔吉克斯坦既境界奔馳。

IMG_1414

沿住邊境既河,我地沿途眺望住對面岸既阿富汗村落,仲有阿富汗境內既高山同雪山,真係令我地好感歎。

IMG_1436

中午我地停係環山之間進食午餐,食左中亞國家非常道地既Polv,其實係一啲炒飯加蔬菜,例如椰菜、紅蘿蔔等等。其實本身中亞國家氣候乾燥,較難種植新鮮綠色蔬菜,反而盛產薯仔,所以好多時進餐都會有薯仔,但較少有青菜。

IMG_1525

下午我地就到左帕米爾高原首都 霍羅格,放低行李後我地都急不及待去市區行下佢地既當地市場Bazaar,見到啲西瓜一個個貨櫃咁樣俾人買,仲有好多不同種類既水果添!

IMG_1636



背包客資料

參與當地環保組織的義工活動,關注當地能源貧窮問題,了解氣候變遷對當地環境及人們的影響
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
塔吉克
洗費:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.