Hit Count is 18422.


旅行日期: 2016/06/07 17:00

夕陽無限好

睇完小吳哥日出, 緊係要睇埋日落!

充分體驗美麗嘅古國!

大概4:30pm,我地就已經到達Pre Rup (變身塔),慢慢行上塔頂, 坐定定等睇日落.

變身塔建得比吳哥窟早約兩百多年,建築物料為紅色土磚及砂岩,是以前皇族的火化的地方。

sunset(6)

可能會有人問, 點解唔去比較出名嘅巴肯山睇日落。

其實巴肯山嘅人潮很多,有很多旅行團,

而且每日限額300人,

睇日落很早就需要上山。

Pre Rup都算比較熱門,Lonely Planet亦有不少推薦。

當日大概有4050左右人,

我地都坐到視野開闊嘅地方,

無人頭阻擋,影咗唔少靚相。

sunset(5)

因為柬埔寨現在是雨季,當日天氣不太好,多雲,都預期睇唔到鹹蛋黃。

sunset(1)

 sunset(4)

準備離開嘅時候,突然大家一齊拍手,向前一望,仲唔係大大隻鹹蛋黃!

行左成日好累,睇到夕陽果一刻,好興奮,好滿足。

sunset

 



背包客資料

.感受-用心感受生命,珍惜遇到的人和事 . 思考-反思我們能如何貢獻社會,尋找自己的夢想 . 改變-從個人開始,為身邊的人和事帶來改變 . 宣揚-將改變社會的理念宣揚到不同地方 .
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
柬埔寨
洗費:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.