Hit Count is 14653.


旅行日期: 2016/06/25 00:00

來到莫斯科-交通小攻略

黎到莫斯科梗係要搭搭佢哋個地鐵來到莫斯科一定要搭搭佢個地鐵。

等我講下莫斯科地鐵嘅背景資料先,地鐵係由1931年建站發展至今全長329公里有12條嘅線路同埋197個車站。

 

image

小貼士一: 可以買一張莫斯科地鐵多次票卡,每一張卡係可以俾你搭二十次,唔似香港八達通咁一定要一人買一張,好似我哋一行六人就買一張,不知幾咁方便啊!

image

有左張卡你都要知點搭先,睇下呢張圖

image

小貼士二: 睇完我都唔知佢up咩,好在當地流學生send左張圖俾我地,所以我幾時都講,出外最緊要靠朋友🖖🏻image

小貼士三: 地鐵入面係有wifi架,記住用啦。

雖然有wifi,但係入到地鐵都不防唔好下下做低頭族,抬頭睇睇裝飾藝術。

imageimageimageimageimage

貼士四: 呢度嘅電梯係好長架聽聞係因為打仗嗰陣時曾經有防禦避難嘅功能,同埋呢度嘅扶手電梯速度同金鐘有得揮,朋友請小留意。imageimage

貼士五:落咗車之後大部份嘅月台中間幅牆上面都會有個站名咁你就可以對照係唔係到達目的地啦。

貼士六:出站之前係唔駛拍卡架!

教學完畢。



背包客資料

六個不同背景的年輕人,希望這次旅程從生活層面-(衣、食、住、行) 入手與當地人交流,深入認識俄羅斯
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
俄羅斯
洗費:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.