Hit Count is 8633.


旅行日期: 2017/04/24 00:00

遇上快樂哲學課

達蘭薩拉好寧靜舒服,靜到聽到雀仔嘅叫聲,空氣清新,同德里形成強烈對比。
今日,一早上山參加冥想班,可惜班上人數太多而沒辦法參與,本來以為白行一趟嘅時候,我地遇到嚟自泰國嘅僧人。於是,喺和暖嘅陽光下,我地就同僧人坐喺樹下,上番一堂「快樂」嘅哲學課:
“Happiness comes from within.”
(快樂來自於內在)
–其實快樂不假外求,真正快樂來自於內在。唔需要通過外在嘅物質、條件去得到快樂,內心嘅專注同平靜就會帶來快樂。
“Control Mind”
(控制自己思緒)
–思緒不斷糾纏過去、未來,無暇專注現在,而錯過當下嘅美好。學習控制自己不斷遊走嘅思維(Wandering Mind) ,專注當下。
“Share Happiness, and you will get happiness in return.”
(分享快樂,你會得到快樂作為回報)

WhatsApp Image 2017-04-25 at 1.11.35 AM

然後下午遇到一個愛爾蘭同北非的朋友仔,一齊黎到呢間咁舒服既CAFE傾計,傾下國家同旅遊經歷。

又係一個身心靈放鬆的下午。

WhatsApp Image 2017-04-23 at 9.52.36 PMWhatsApp Image 2017-04-23 at 9.54.41 PM

 

 

 



背包客資料

印度,尋找、重新發現,定義快樂。 一個通過食物作橋樑的文化交流之旅,從中探索快樂的真諦。
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
印度
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.