Hit Count is 2578.


旅行日期: 2018/08/20 00:00

耶耶耶耶‥耶路撒冷我地到啦

終於係夜晚六點黎到耶路撒冷啦,黎到呢到第一個感覺係,好靚、好似番左幾千年前咁樣,基於當地人對同為三大宗教既耶路撒冷既保護,百幾年黎都無開發又或者拆毀任何文物。而第二個感覺就係好凍好濕,相比起Tel Aviv、 Tiberias 等地方,耶路撒冷位於高地,有成海拔750米,加上入夜之後溫度再低啲,我地坐左係室外食左一陣野,都感覺到好寒呀!

腦補:

耶路撒冷老城區
說它是彈丸小城,老城區面積只有1平方千米,被一圈古老的城牆所圍繞,卻被分為4個區,歷史上的三大宗教就輪番爭奪這個片聖殿之地:
猶太區:位於老城南部,著名的哭牆區就在此,是猶太教最神聖的地方。
基督區:面積最大的一個區,位於老城東北部。著名的耶穌殉難教堂(聖墓教堂)就在這個區,是基督教聖神的地方。
穆斯林區:位於老城東部,包含著名的岩石圓頂清真寺(相傳說穆罕默德夜行神遊之處)。圓石清真寺與哭牆相鄰,建在猶太教聖殿的遺址上,因此成為猶太人與穆斯林宗教衝突最為激烈的地區。

亞美尼亞區:位於老城西南角,是最小的一個區。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/travel/maqe2kz.html

106076589[1]59635215[1]
▲Chain Gate Hostel(鏈門旅館)引用自Booking.com

因為時間倉猝,網上面好多hostel都full左,我地只能夠住係一間比較簡陋既hostel過夜,雖然簡陋,但佢都有佢既特色既,呢間hostel係位於舊城區,保留左原來幾百年前既設計,都幾有feel嫁!



背包客資料

兩個90後男、兩部單車 左邊:細紅 右邊:Anson @five2ridehk@gmail.com
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
以色列
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.