Hit Count is 16821.


旅行日期: 2016/07/27 00:00

文萊美食地圖

第一天降落文萊整頓後,第二天終於出發到市區遊走,現在為大家帶來文萊市區既美食地圖!

1. 民宿媽媽愛心早餐
文萊已婚女人大多不用工作,民宿媽媽Eirene都唔例外,當我們係佢仔女甘,一大清早就預備了豐富的早餐,唔講咁多,睇圖就知:

image

2. Aminah Arif Restaurant
呢個任何一個當地人都會介紹既一間文萊餐廳,入面有最傳統既文萊食物Ambuyat。係咩黎?圖入面嗰碗杰撻撻既透明糊狀食物就係喇!由西米粉加熱水沖成,係舊時文萊人既主食,因為冇咩味,需要配以特別既醬汁進食。有趣既係,傳統食法係放入口之後唔能夠咀嚼,要馬上吞左落肚!

image

image由於冇英文餐單,只能亂叫一通,最後黎左其他食物,有咖哩牛肉、燒魚等等。不得不提,個特別醬汁原來係……榴槤加酸辣汁!好唔好味就見仁見智喇。

image

3. 超市格仔餅
下午茶攰攰地經過超市,見到入面有貌似港式格仔餅賣,當然要試試!呢度既格仔餅雖然冇香港既甘香脆,但勝在成塊餅夠厚夠軟熟,重點入面查左厚厚既花生醬同咖椰醬,異常配合,超級滿足image4. 市中心夜市
適逢文萊蘇丹王誕辰紀念,文萊整個七月都有不同慶祝活動,包括呢個為期半個月既特別夜市,入面夾雜了不同小食,等我揀幾樣介紹比你地啦!

imageimageimageimageimage



背包客資料

Three psychology students aim to exchange our definition of happiness with Brunei people.
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
文萊
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.