Hit Count is 16819.


旅行日期: 2016/07/29 09:00

文萊熱帶雨林之旅

從市中心bansar到ulu ulu tempurong national park,要先坐45分鐘船到tempurong,再坐15分鐘的車到通往熱帶雨林的一條河流,然後再乘一艘漁船穿越彎彎曲曲的河流扺達留宿嘅基地,整個基地嘅設計非常簡陋,就只有一兩層木撘建嘅棚架,上層係我地用膳嘅地方同睡覺嘅帳篷,下層就係通往河流嘅平台。

IMG-20160730-WA0004

IMAG2482

IMAG2473

我地甫抵達營地就受到導賞家庭嘅熱情款待,並馬上可以享用導賞家庭早為我地準備熱騰騰嘅午飯。

IMAG2470

午飯過後便係行山嘅時間,導賞員帶領我地往基地嘅後山進發,由於熱帶雨林受到政府嚴格嘅保護,所有人不得擅自改動或破壞園內嘅一草一木,整座山嘅原貌都得到完整嘅保留,亦因為咁,陡峭嘅山路變得份外難行,導賞員叫我地grasp anything we can,整段路只能靠徒手捉緊眼前嘅根莖甚至泥土好讓自己不要向下滑。雖然過程無疑係吃力,但係沿途嘅風光同完成過後嘅成功感絕對係非筆墨可以形容。 
 
IMG-20160730-WA0006
熱帶雨林另一重點就係晚上嘅夜行活動,貼心嘅導賞家庭為我地準備好頭頂電筒,我地係漆黑一片嘅河流上坐着漁船出發發掘夜間嘅生物,摸黑徒步走喺溪間上,我地發現到青蛙、撞石產卵嘅魚、夜間出沒嘅蜘蛛等等,過程既驚險又刺激,最印象深刻嘅係抬頭看見一顆又一顆巨大嘅星星,從未試過感到同天上嘅星星距離可以咁近,令身為都市人嘅我地無不讚嘆。
IMG-20160730-WA0039
IMG_20160730_195643
行程另一重點就係翌日上山觀賞日出,早在4點我地已經要起床,天未光便乘船到ulu ulu national park嘅山腳,再走過996級樓梯上山頂睇日出,只可惜天公並沒有做美,走了三分之二嘅樓梯後忽然下起大雨,走到上山頂後因雲層遮蓋嘅關係無辦法睇到日出嘅風光。但係不得不提山頂滿佈地衣嘅關係,越往高處走空氣就越清新,係山上每吸一口氣都係一種深刻嘅體會。
IMG_20160730_213405
導賞家庭原本居住在tempurong市內,一年前才獲聘到熱帶雨林當嚮導,每當有遊客報團他們才留宿在營地,包括其兩歲的兒子ameo,雖然ameo與我地言語不同,但經常向我地報以好奇的眼光及靦腆的笑容,每當我地進行水上活動,佢都要走到淺水嘅地方同我地玩水,赤著腳踢著水就係佢快樂嘅泉源,見到佢燦爛嘅笑臉同蹦蹦跳嘅身影,忽然發現也許文萊小朋友嘅快樂遠比香港小朋友簡單,佢地唔需要電子產品、唔需要豐富物質,只係跟家人留宿係熱帶雨林一晚、閒時走到河邊嬉水已經足以令佢樂上半天,值得身處大城市嘅我地借鑒。IMG-20160730-WA0028
IMG-20160730-WA0011


背包客資料

Three psychology students aim to exchange our definition of happiness with Brunei people.
旅遊貼士:
除左參加ulu ulu tempurong resort嘅tour,有興趣去熱帶雨林嘅朋友可以向當地人打探,報名參加當地旅行社嘅tour,行程內容一致一樣,但係費用係resort嘅6折㗎!
遊記分類 :
地區分類 :
文萊
洗費:
BND 160

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.