Hit Count is 23743.


旅行日期: 2016/07/29 00:00

文化共融 Culture Communion

昨晚與一班Sketchers聚會後,有幾位相約我地今朝去小印度(Little India)畫畫丶介紹更多Sketchers比我地認識。

小印度係新加坡中最多印度人聚集o既區域,聽Sketcher ar June講,只有係印度移民過黎新加坡o既印度人先會係呢一個區域住,土身土長係唔會架!而小印度雖然主要印度人居住但係廟宇卻係集百家於一區!睇番個地圖,小印度除左印度廟,仲有中國廟宇,西方教堂丶清真寺。

CIMG1077CIMG1078

集合後我地再次各自尋找繪畫地點,我地同幾名Sketcher到達位於Mayo Street o既阿督卡夫回教堂(Abdul Gafoor Mosque) – 呢座回教堂建於1859年,建築風格為阿拉伯-文藝復興。佢個祈禱廳裝飾左摩爾式的拱,體現了伊斯蘭教o既歷史。門口有比信徒沖洗o既裝置,亦唔準著鞋入祈禱廳,服飾過短都需要先穿上佢比o既衫摭住先可以入去。今日太陽實在過猛喇,要唔著鞋都有難度,所以我地唯有留係外面畫畫。

CIMG1084CIMG1086CIMG1087CIMG1088CIMG1091CIMG1093

經過個半小時o既Sketching,我地番到去集合點 – 竹腳中心交流畫作同埋閒聊。Sketcher Kwan同我地解釋係2013年小印度區發生o既暴動到底因何開始,當時一名印度人飲醉左酒,唔小心訓倒係馬路旁,之後被一架的士碾過而過身,因此觸發左印度人涉及種族問題而上街示威,Kwan形容比我地叫我地想像一下當時嚴重性去到火燒警車,街上都佈滿印度人。係事件平息之後,政府亦立例每晚六點之後都不準賣酒防止同類事件再發生。

 CIMG1095CIMG1097

Special鳴謝Sketcher Chris為我地晨早製作咁好味o既Muffin!仲好細心做左個Welcome o既旗仔,真係好窩心呀!

4681711323310



背包客資料

Are U ready?!我地準備好喇!尋找星洲的故事 ─ 我地將聯合新加坡既Urban Sketcher 一齊穿梭新加坡特色文化區域,用速寫既形式將擁有新加坡特色的建築丶食物畫低,同時收集星洲人的故事製作成一張張獨特的Postcard,帶番黎香港比大家欣賞!
旅遊貼士:
到達每一個旅遊地點都要記得首先查下報警電話號碼係咩,唔係個個國家都係用999架!(雖然新加坡都係=])
遊記分類 :
地區分類 :
新加坡
洗費: