Hit Count is 28996.


旅行日期: 2016/07/28 00:00

感動時刻 Treasury Moments

唔經唔覺旅程已經黎到第四日,今日我地行程本來只係到聖淘沙遊覽但係好開心收到sketcher James o既邀請,夜晚去到Serangoon Garden sketching!於是我地下午係聖淘沙坐完纜車、欣賞過魚尾獅就到harbourfront 車站會合James & Jason一齊出發~原來今晚並唔只得我地四個人,另外仲有一大班Sketchers知道我地黎到新加坡,專程參與同我地一齊sketch,真係好感動!

 

James 同Jason帶我地去到今晚Sketching地點 – Chomp Chomp Food Centre,原來佢地都未黎過呢個地區,黎緊Urban Sketchers Singapore 出o既新書就會係介紹呢個區域!大約7點,Sketchers都陸陸續續到達,佢地都係一收工就趕過黎,真係好有心呀!唔單止咁,其實Urban Sketching本身係要將自己眼見o既一D景物畫低,7點後太陽已經落左山,四周圍都係黑麻麻,眼見都係黑沈沈o既顏色,Sketchers話比我地聽其實佢地平時都好少會係夜晚出黎畫畫,因為夜晚睇得好少野同都埋無咩顏色可以揀,而佢地今日會出黎o既原因係因為我地,o呢個係今晚第二個感動位。今晚仲見識到『Singlish』o既厲害,一句句子可以有英文丶國語甚至廣東話,真係呆一呆都即刻Miss曬大家講咩。

CIMG1038

 46768069465034676806740811

CIMG1047

CIMG1062CIMG1055

CIMG1063

特別一提其中一位Sketcher Issac係一名聾啞人士,不過身體上o既障礙無阻佢對藝術o既熱情,佢甚至自己一個出走台灣畫畫,佢雖然唔識中文但用自己o既方式同人溝通順利完成整個旅程,個種堅毅係好值得香港年青人學習的。

CIMG1076CIMG1072CIMG1036經過兩小時各自搵地方同景點畫畫後,大家去到一個集合點分享大家畫左咩同埋交流下自己o既心得然後離開~呢個時候第三個感動位出現喇,幫我地影相o既鄧先生知道我地住得好遠就話要車我地番屋企,但佢自己其實就住係我地畫畫o既隔離,臨行前經過佢屋企,想不到係一條充滿西式小房子街道中竟然有一座咁中式o既庭園,甚至連裡面裝修都十分中式化,令人驚嘆!原來鄧先生係一名當地著名o既水墨畫畫家,畫風細緻,無論建築物定人物,細微位置都畫得好清楚!鄧先生話佢喜歡係同一個地點畫畫一段時間先會再去另一個地方,所以Urban Sketching並唔適合佢,因為就算係同一個地方,春夏秋冬都有佢唔同o既特色,畫出黎感覺都會有唔同。鄧先生除左送我地番Hostel之外,佢仲送左3本佢自己著作o既畫冊比我地,真係超感動!

4676973544153



背包客資料

Are U ready?!我地準備好喇!尋找星洲的故事 ─ 我地將聯合新加坡既Urban Sketcher 一齊穿梭新加坡特色文化區域,用速寫既形式將擁有新加坡特色的建築丶食物畫低,同時收集星洲人的故事製作成一張張獨特的Postcard,帶番黎香港比大家欣賞!
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
新加坡
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.