Hit Count is 29049.


旅行日期: 2016/07/31 00:04

尋找星州之旅後記

 

今次旅程終於都結束了,有點不捨,突然覺得跟這班Sketchers相處的時間太少了!初初參與呢個活動個陣期望其實唔大,都只係諗住參加到Urban Sketchers Singapore搞個個Sketch walk已經好好。誰不知我地任務開始第一日已經有Sketchers參與兼巧遇當地有名既藝術家,同我地講左好多本地畫家既事。本來遇到呢兩位都已經覺得開心架喇,估唔到係第二日同第三日陸續有唔同既人參與而且愈來愈多Sketchers,年齡階層亦有後生仔甚至老人家,每一個人都好好歡迎我地,請野飲丶請食飯丶又整蛋糕比我地,真係搞到我地好唔好意思呀!希望當你地黎香港既時候記得要搵我地,等我地請番你地呀!♥

IMG_6968CIMG1046DSC_6221DSC_6363

參加Sketch walk當日有差不多三十多人參加,新加坡人對藝術既熱情真係好高,係街上就算你霸佔餐廳門外既枱畫畫佢地都唔會趕你走,仲可能企係你旁邊望住你畫。最重要係政府都好支持佢地,有好多活動都會見到佢地,比如舊年既Singapore heart,甚至幫佢地出書,豆腐人好榮幸攞到幾位有份出書既Sketchers簽名!此行見到新加坡綠化同藝術工作都好好,雖然一個小小既城市擁有全球不同人種存在但大家各施其職,發揮自己民族本領去建立呢個共存既社會,社會當中或許仍然會有分歧,但Urban Sketching就將呢一班Sketchers連繫住,甚至擴展到全世界就好似我地『背包行』口號一樣 - 牽帶友誼,沿路相遇

DSC_6705DSC_6717DSC_6709CIMG1076

20160730_232358

20160730_232339

CIMG1339

希望香港人當見到一班Sketchers無論係企/坐係條街到畫畫唔好出言阻止話人地阻住條路,其實佢地都已經盡量搵一個唔阻到你既地方去畫畫,如果對住幅相畫就得咁就冇左Urban Sketching背後既精神喇!而且香港人係時候放慢腳步,好好咁欣賞世界,咁急過完呢一生,值得嗎?=]

IMG_6886

P.S. 旅途中認識左一位聾啞人士Issac令我感受更深,因為我弟弟都係一名聾啞人士,但佢就無Issac咁厲害,唔識睇唔識寫中文都一個人衝去台灣畫畫,積極咁發展自己既長處。新加坡有報紙都訪問過佢,問佢點解唔搵人陪,佢解釋係因為一個人唔會有束縛,唔駛就人地,鐘意幾時停低畫畫就幾時停。我地真係應該對Issac多多學習!

DSC_6655 on the right X )

P.S.2 Blog 會努力地update =]

It is just beginning of our friendship!

20160728_115913

 



背包客資料

Are U ready?!我地準備好喇!尋找星洲的故事 ─ 我地將聯合新加坡既Urban Sketcher 一齊穿梭新加坡特色文化區域,用速寫既形式將擁有新加坡特色的建築丶食物畫低,同時收集星洲人的故事製作成一張張獨特的Postcard,帶番黎香港比大家欣賞!
旅遊貼士:
唔好以為機場冇野行,其實依定D機場附近好多時都有Outlet,而且好似新加坡樟宜機場就有好幾個室外花園比大家逛逛,所以早少少去到機場都唔會si左仲安心D添!
遊記分類 :
地區分類 :
新加坡
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.