Hit Count is 2579.


旅行日期: 2018/08/10 00:00

安息日初體驗

上回講到,我地兩部單車唔知托運托左去邊到,我同細紅兩個人唯有留係Tel Aviv 到行下,等下機場消息。

WhatsApp Image 2018-09-09 at 02.08.00
▲係機場等左四五個鐘拎既報失紙

咁我地就去左雅法法老古城到行下,當你一踏入雅法同特拉維夫海灘交界,你會發覺呢個位置就好似分水嶺咁將兩個地方隔開,一邊係充滿古代羅馬風,好似一個迷你耶路撒冷咁,另一邊就係酒店同埋高樓大廈林立既旅遊區。

腦補:

雅法古城的歷史非常悠久,有人類居住的文物記錄可以追溯到大約公元前7500年。從青銅時代開始,雅法因其天然的港灣地形而被人類所用。在公元前1440年的古埃及書信中就有提到雅法被圖特摩斯三世所征服。古埃及統治雅法一直到大約公元前800年。在阿馬爾奈文書中也有提及雅法的埃及名字。

在希伯來聖經中所提到的約帕即現今之雅法,位於耶路撒冷西北約30英里(50公里),也是從海路到耶路撒冷的朝聖者的第一站,約帕這個名字是腓尼基語,解作”美麗”,約在主前760年,先知約拿在約帕僱船逃到他施去,為要躲避耶和華的命令(拿1:3),約帕(雅法)在希伯來聖經中被提到的有(書19:46,代下2:16,拉3:7,拿1:3,徒9:36,徒9:38,徒9:42~43,徒10:5,徒10:8,徒10:23,徒10:32,徒11:5,徒11:13)[2]。

在經歷了迦南人和非利士人的統治後,雅法被大衛和他的兒子所羅門所征服。這裡也成為了一個中轉港,方便他們從泰爾運送雪松木過來建造第一聖殿。在公元前701年的希西家王統治時期,亞述帝國國王辛那赫里布侵犯了雅法地區。

1
▲黃昏時候嘅沙灘
WhatsApp Image 2018-09-08 at 23.51.32
▲左邊係地中海 右邊係特拉維夫北部

咁啱八月九號呢日係星期五,由太陽落山開始到第二日既日落都係猶太人既安息日。以色列係一個猶太人既國家,大部份人都會係呢一日休息,連有關商鋪都唔會開門做生意,什至乎係食肆係呢段時間,都係唔開架!

咁過左日落之後點算?唔洗驚既,因為特拉維夫係以色列最繁榮既城市,基本上好多外國人都會聚集係呢個城市,所以部分商鋪都會照係呢日生意,但係好似賣衫、銀行、寫字樓等地方,係呢日,都係唔開嫁!而係再之後既星期五,我地將會真正體會到安息日既不便。記住睇落去啦。



背包客資料

兩個90後男、兩部單車 左邊:細紅 右邊:Anson @five2ridehk@gmail.com
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
以色列
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.