Hit Count is 13512.


旅行日期: 2016/08/23 00:00

大學交流

在出發前, 本來已聯絡好的rotaract的同學,但因為距太忙而最後無時間可以同我哋相見。不過, 好幸運甘,, 認識左IYF (international youth foundation) 既同學。距叫做ehrlichova。係距既帶領下, 我哋一齊參觀左Charles University in Prague 。

File_004File_001

IMG_6878

 

呢度既感覺好古典, 同香港既大學好吾同! 呢度所有走廊都有窗, 而陽光就照亮每條走廊, 令整個校園環境都好光亮, 令人可以充滿精神甘學習。另外,呢度既課室都好大, 係呢度上堂真係好舒服呀!

 

 

IMG_6917

最令我哋驚訝既係, 我哋發現左一個全部都係中文字既小角落-中文歷史角。中文歷史角有孫中山先生既事跡, 更有近代史慈禧太后同光緒皇帝既故事等等。在細問呢度既學生後, 先知道呢度有吾少中華既留學生, 而且呢度既學生對chinese study都好有興趣。

WhatsApp Image 2016-09-02 at 10.38.47 PM

 

WhatsApp Image 2016-09-02 at 10.14.07 PMWhatsApp Image 2016-09-02 at 10.14.26 PM

 

除了校園外,  ehrlichova 仲提議我們一起去圖書館看看。本以為就在校園內, 走了大概十分鐘出了本來的校舍去到了另一校舍才到。而不同的校舍不像香港都在同一園區內, 而是真的是分開了的, 要穿過大街才到達不同的校舍。而查理大學是一共有十三個校舍的!!!

IMG_7021IMG_6993

IMG_6979

 

今天, 真的是要好好感謝ehrlichova 為我們介紹布拉格既大學, 實在令我們大開眼界。期待我哋最後一天既gathering 再見面!

 



背包客資料

we are a group of 3 girls
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
捷克
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.