Hit Count is 13505.


旅行日期: 2016/08/25 10:00

地道遊2

我哋居住既地方係一間係prague 7 既hostel,比較近郊區。前幾日都係做任務, 好少出去市中心認真逛一下, 吃下當地小食。終於今天, 我哋可以去新城區同舊城區慢慢探索。

8

呢度有令人嘆為觀止的城堡,真係好宏偉。有有趣既猶太區同莊嚴既教堂。但最令我哋激動既係卡夫卡既屋企-黃金巷。係大學二年班既時候, 我修讀左一門課程關於英文文學既。果時候睇左幾篇卡夫卡既作品, 就深深俾距吸引住。估吾到布拉格就正正係距既出生地,而我又可以黎到呢一度,真係好感動呀!係呢可以了解更多關於距既野, 令我哋都好興奮!

7

5

 

6

除左古蹟之外, 令我哋回味既仲有當地特色小食。

 

如果每個地方都有一樣屬於距既文化小食, 甘chimney cake就一定係布拉格既代表。就好像係香港周街都會見到魚蛋檔甘。係度每行幾分鐘都會見到 chimney cake shop! 距既外層係個筒形甜甜地既面包,被烤過之後外脆內軟。 筒入面可以放自行簡選了的topping . 我們今次吃的是草莓加cream。酸酸甜甜十分美味。建議最好二人share吃一個, 否則會飽到吃不下正餐。

 

1

2

 

 

作為香港人, street food 可以說得上是我們的最愛。布拉格的食物雖然比歐洲其他地方便宜, 但budget不多的我們, street food 同supermarket 幾乎是我們每餐的恩物。其實選擇不算多, 主要都是燒雞串, 炭燒豬肉同薯仔煙肉沙律。很多人都會同朋友幾個在站著吃,享服和朋友聊天。而另外一邊是可以坐下來的。晚上的時候仲會有band show表演, 十分地道!

3

4e9e1dad-efe9-46f1-8dca-1e0a8094dea8

另一個有趣的發現是, 當地的傳統主菜都會served with dumpling. 在看menu 的時候還以為是餃子。送了上來才發現捷克人的dumpling是面包點醬。不過, 這種面包和西式的餐包不同, 對我們來說它更像香港酒樓點心中的蒸糕, 只是比較厚實。在hostel 朋友的推介下, 我們今天的晚餐點了傳統的svíčková na smetaně 。意外地, 我們在它身上竟然找到了家的感覺…..因為它的sauce 真的好像好像宜家傢私的瑞士肉丸汁。我們都想念香港的食物了!

49



背包客資料

we are a group of 3 girls
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
捷克
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.