Hit Count is 13509.


旅行日期: 2016/08/24 09:00

地道遊1

今日我哋一早就到布拉格舊城區遊走, 走到一條小巷發現有好多人拎住一把黃色傘企係一角。我哋覺得好好奇,就上前一問,先知道距哋係為遊客提供free tour咖。成個Tour都是免費的,我哋覺得我哋好幸運好岩我哋。成個Tour大約2-3小時左右。由十點開始, 每小時有一團出發, 直至到3點。除左英文團之外, 仲會有spanish, french等不同歐洲語言的tour guide。對於我哋黎講,呢個係一個好新奇既一件事。即使係香港, 台灣, 日本, 仲有其他亞洲地區都未見過咖。

 

當然, 我們點會錯過呢個機會呢! 布拉格係一個好細既地方, 所有既名勝古蹟都集中係一個地方。即使無參加到呢個free tour, 自己去發掘都係可以既。但我哋覺得, 有一個當地人同我哋講解地貌、歷史既由來係絕對有另一番感覺。我哋可以從當地人眼裡了解更多布拉格呢個地方。 例如: 我哋從距既講解中得知道, 原來當地有個笑話, 如果有咩野吾見左,都會覺得係瑞典人拎左。因為好耐好耐以前,布拉格好多歷史物品都係俾距地拎左。而意大利人就係最多手既人,距哋見到咩都會亂摸餐。所以距哋到每一個景點都會摸一下果度啲野, 原因係因為距哋覺得甘會有吉利既意頭。

 

係呢個體驗中, 我哋可以感受到tour guide好愛呢個地方, 即使距哋有啲吾係土生土長既捷克人, 但都好驕傲可以成為呢個地方既一分子。

 

正正因為甘, 我哋訪問左幾個tour guide發現有一啲人做tour guide係因為好鍾意呢個地方, 覺得應該要為自己既地方宣揚一下。又有一啲人因為讀完歐洲史後,覺得布拉格太有趣而做講導員。至於想知道點解距哋要提供free tour, 距哋對布拉格的看法有咩吾同, 會不會覺得太多遊客而影響距哋既生活等等…可以睇我哋既人物專訪故事喇。

 

https://youtu.be/rawiG3F9_BY



背包客資料

we are a group of 3 girls
旅遊貼士:
遊記分類 :
地區分類 :
捷克
洗費:

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.